Dijital bankacılık lisansı ile şubeleşme söz konusu olmadan banka açılması mümkün olabilecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yakın zamanda son düzenlemelerin de yapılması bekleniyor.
Neo banking olarak da ifade edilen dijital bankacılık neleri değiştirecek yıkıcı mı yoksa yapıcı bir değişim mi olacak hep beraber göreceğiz. Genelde dijital bankacılık lisansı ile ilgili ilk akla gelen sorular;
- Şubesi olmayan banka olur mu ?
- Paralarımızı alıp kaçarlarsa ne olacak 🙂 Bir problem yaşasak yeri yurdu belli mi ?- Hiç bir düzenleme olmayan kripto para borsalarına sorgusuz sualsiz hesap açan milyonlar şubesi yok diye BDDK’ dan izin almış dijital bankalarda da hesap açar herhalde :)- Biz kendimizi ne kadar beğenmesek de Türk Bankacılık sistemi bir çok ülkeye göre ileride ve güvenli.
- Şubesi olmayan bankada hesabı nasıl açacağız ? Kredi kullanabilecek miyiz ? Çipli kimlik şart mı ?
- Şubesi olmayan bankada hesabı nasıl açacağız ? Kredi kullanabilecek miyiz ? Çipli kimlik şart mı ?
- En önemlisi bize kumbara veya karnemizi götürdüğümüzde boyama kitabını kim verecek ?
- Dijital bankacılık lisansı nasıl alınıyor ? Biz de banka mı açsak
Şu an Türkiye’de en fazla şubesi olan banka Ziraat Bankası, Ziraat bankasını ise İş bankası takip ediyor. Şube sayısı bankalar için önemli olsa da dijital bankacılık lisansı söz konusu olduğunda şubeden daha çok mobil uygulama kolaylığı ve online iletişim kanallarını çeşitliliği öne çıkacak.
Türkiye’de doğru tanıtım ve PR faaliyeti ile dijital bankaların önemli bir talebi karşılayacağını düşünüyorum. Benim tahminim dijital bankacılık lisansına ilk aşamada büyük ihtimal elektronik ödeme ve para kuruluşları başvuracak. Mevcutta elektronik para kuruluşları her ne kadar para alışverişine aracılık yapabilseler de
1-Mevduat toplama 2-Kredi verme yetkileri mevcut değil.
Dijital bankacılık lisansı ile bu alanlarda da hizmet vermeye başlayabilecekler. Kredi kartı ve diğer bankacılık ürünlerini de müşterilerine sunabilecekler.
Dijital bankacılık lisansı alan kuruluşlar işletme maliyetleri geleneksel bankalara göre daha düşük olduğu için eğer bu maliyet avantajını tüketiciye yansıtırlarsa rekabet artacak ve biz son kullanıcılar bu durumda da mevcut duruma göre daha avantajlı hale geleceğiz.

Mesela Chime’da limit aşımı ücreti yok ayrıca maaşınızı bir kaç gün erken de çekebiliyorsunuz. İnsan bu avantajları görünce (eski bankacı olsam da) mevcut bankaların bize neden gerçekten işimize yarayan ürünleri bu kadar az sunduklarını merak ediyor. Kumbara almak için sanırım sağlık sigortası v.b. yaptırmanızı bekliyorlardı eskiden 🙂 Benim düşünceme göre dijital bankacılık lisansı alacak kurumlar bence ilk etapta referral programlar üzerinden pazar payı oluşturmak için büyük çaba harcayacak. Elektronik para kuruluşlarını kullananlar zaten bu bankalarda hesap açar ama geleneksel müşterinin ilk etapta gelişi biraz zaman alacaktır.
Uzaktan Müşteri Edinimi Mevcut bankalarda başladı mı ?
Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine İlişkin Tebliğe istinaden Akbank, Yapı Kredi , Denizbank ve Garanti Bankası tarafından da mobilden hesap açma işlemleri ile ilgili çalışmaları web sayfalarında mevcut. Tebliğ 1 Mayıs 2021’de yürürlüğe girecek.
Dijital Bankaların Avantajları Neler ? Genelde dünyada bilinen ve en çok kullanılan Fidor, Nubank, Monzo, WeBank, Tandem, N26, Revolut gibi dijital bankalara baktığımızda
1- Telefonunuzdan bir kaç dakika içinde online hesap açabilme
2-Açık bankacılık alt yapısını kullanmaları muhtemel olacağı için daha rekabetçi faiz ve kredi oranları ile çeşitlendirilmiş finansal ürünler
3-Hesap işletim ücreti veya gizli masrafların olmaması
4-Bütçenizi daha net takip edebilmeniz, hedefler v.b. koyabilmeniz.
5-Mevcutta bir bankada hesabı olmayan kişilerin finansal sistemin içine daha hızlı dahil edebilme
Sonuç olarak; dijital bankaların lisanslama sürecini merakla takip ediyoruz. Umarım bu tip gelişmeler finansal hizmetlere erişimi olmayan kişilere ulaşır ve gelir adaletsizliği noktasında da bir çözüm olur.
Yazar: Mali Müşavir Evren Özmen
Henüz Yayınlanmış Bir Yorum Yok