İslami bir meta ekonomi tasarlama tutkusunu sürdüren IBF Net Group, eğitim kolu Algotrain Academy için gelişmiş bir yetkiye dayanarak araştırma ve geliştirme yapmak üzere Jakarta’da bir mükemmellik merkezi (CoE) kurdu.
Amiral gemisi projesi blok zinciri platformları geliştirmek ve barındırmak ve vakaları kullanmanın yanı sıra minyatür bir İslami ekonomi inşa etmek olan IBF Net, CoE için zemin hazırlıyor – IPB Üniversitesi dahil olmak üzere yerel ve yabancı üniversiteler ve bilgi kuruluşları ile resmi işbirliği anlaşmaları uyguluyor. Bogor, Endonezya Blockchain Derneği, Endonezya Fintech Derneği, Jakarta’da Islam Negeri Syarif Hidayatullah Üniversitesi, Malezya’da Manipal GlobalNxt Üniversitesi ve Taşkent Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde ortak bilgi etkinlikleri düzenleniyor.
Bu kurumsal ortaklıklar, CoE’nin lisansüstü ve lisansüstü düzeyde araştırmaları desteklemesini kolaylaştırmaktadır. Üstlenilecek araştırma öncelikle Algorand blok zinciri teknolojisine ve diğerlerinin yanı sıra tarım, sağlık, eğitim, enerji, çevre, kadın ve gençlerin güçlendirilmesindeki kalkınma zorluklarını ele alan uygulamalarına odaklanacak. CoE’nin tamamı, grup tarafından kurulan Syabakah Amal İslami (İslami İş Ağı) olarak bilinen Cakarta merkezli kar amacı gütmeyen bir vakfa ait olacak.
Neden İslami bir metaverse?
Metaverse, kulağa fütüristik karmaşık bir terim gibi geliyor ve son yıllarda Facebook ve Microsoft’un oyunda skine sahip olmak için hamle yapmasıyla büyük ilgi gören bir terim. 1992’de yazar Neal Stephenson tarafından bilim kurgu romanı Snow Crash’te ortaya atılan metaverse, hiper-gerçek alternatif dünyalar, sosyal bağlantılarla desteklenen çevrimiçi 3B sanal dünyalar ağı olarak anlaşılmaktadır. Bu hiper-gerçek dünyayı yaratmak için diğer teknolojilerin yanı sıra sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik, karma gerçeklik, 3D holografik avatarlar ve videolar içeriyor.
“Ancak, İslami medya alanındaki bazı gözlemcilerin ve etkileyicilerin görüşlerinin kısmi ama sistematik bir analizi, çoğunun İslami metaverse’de ibadet eylemlerinin veya İbadatın herhangi bir sanal tekrarını dışladığını, ancak Muamalat’ta veya ekonomik işlemlerde potansiyel gördüklerini ortaya koyuyor. IBF Net Group CEO’su Mohammed Alim: “Gerçekten Muamalat veya ekonomik işlemler bağlamında, İslami meta ekonomi fikri muazzam olanaklara gebedir. CoE’nin tüm bu olasılıkları derinlemesine araştırması bekleniyor.” dedi.
IBF Net Group’a göre, İslami bir meta ekonomi teorik olarak fiziksel ve dijital dünya arasındaki tüm olası değer transferlerini bir meta veri tabanında gerçekleştiği gibi kabul etmelidir. Ancak, Riba (para/borçtan elde edilen kazanç), Gharar (yetersiz/yanlış bilgi altında belirsiz ödemeler) ve diğer sebepsiz zenginleşme biçimlerinin temel yasaklarını ihlal etmemeye özen gösterilmelidir.
“Gerçekten, böyle bir ekonomi zaman zaman Şeriat normlarına hitap etme açısından daha iyi performans gösterebilir. Buna bir örnek, bir Helal eğlence turizmi uygulaması veya VR teknolojisinin alıcının tatil paketinde veya satın alma nesnesinde bulunan değeri daha iyi değerlendirmesini ve böylece Gharar veya belirsizliği azaltmasını sağladığı bir Helal e-ticaret uygulamasıdır. IBF Net Group’un kurucusu Dr Mohammed Obaidullah, Şeriat’ın sınırlarını nasıl tanımladığı ve meta ekonomiyi nasıl yapılandırdığı, bu nedenle ilginç bir araştırma hattı olmalıdır” dedi.
Kaynak: ifnfintech
Henüz Yayınlanmış Bir Yorum Yok