Ülkelerin bankacılık ve finansal düzenlemelerine uyum ve kripto para sorunu gibi zorluklara rağmen, finansal hizmet sağlayıcıları, İslami fintek oyuncularının ve dijital bankacılığın performansını yıllarca test edip kolaylaştırdıktan sonra hızla hareket etti.
Salamgateway.com sitesinin haberine göre, İslami fintek endüstrisi, hem İslami hem de Batılı alanlarda patlamaya büyümeye hazır. Refinitiv şirketine göre İslami fintek pazarının üç yıl içinde 4,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
Küresel finansal piyasa verilerini gözden geçirme ve yayma alanında faaliyet gösteren Amerikan-İngiliz şirketi, 2021 yılında İslami finans alanının genişlemesine ilişkin son raporunda rakamları öngördü .
Malezya Merkez Bankası Maybank tarafından Mart 2022’de yayınlanan 2022 İslami Küresel Bağlantı Forumu (The Islamic Global Connect Forum) raporu yayınlandı. Raporun sorularına yanıt verenlerin %89’u Fintek’in İslami finans ürünlerinin dijitalleşmesini hızlandırdığına inanıyor. Ayrıca FinTek’in onları küresel olarak daha erişilebilir hale getirdiğine ve hizmetlerini kullanma konusunda müşteri deneyimini geliştirdiğine inanıyorlar.
Bir ay önce, aynı banka bankacılık, sigorta, varlık yönetimi, varlık sahipliği, özel sermaye, düzenleme ve fintek alanlarında 143 İslami finans uzmanıyla bir anket gerçekleştirdi.
Birmingham merkezli Fieldfisher Uluslararası Hukuk Bürosu’nda Uyuşmazlık Çözüm Müdürü Zaakira Allana: ” İslami finans teknolojisinin büyümesi, İslami finans teknolojisinin mobil bankacılıktan talebinin dijital borç vermeyi, ticareti ve dijital para birimlerini hızlandırması nedeniyle önemlidir. FinTek’in yaygınlığı alt dallarına göre değişmekle birlikte İslami tüketiciler için daha geniş ve kapsayıcı bir pazara doğru ilerlemeyi amaçlamaktadır. Böylece dünyanın kullanılmayan büyük rezervlerinde de fayadalanabileceklerdir. ” dedi.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya ülkeleri, büyüyen uluslararası finansal sistemleriyle en İslami fintek’i kullanıyor.
Standard Dinar ve Londra merkezli yapılandırılmış dijital finans şirketi tarafından hazırlanan Fintech İslam Dünyası Raporu 2021‘e göre, İİT üyesi ülkeler arasında İslami Fintek ticaret hacmi açısından Suudi Arabistan, İran, BAE, Malezya ve Endonezya önde gelen ülkelerdir.
Rapor, İİT üyesi olan ve olmayan ülkelerde faaliyet gösteren 241 İslami fintek’in bulunduğunu ve fintek’in İİT üyesi ülkelerdeki piyasa değerinin 49 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.
İslami finans merkezlerinin dışında, daha az gelişmiş finansal sistemlere sahip ülkeler, fintek’ler müşteri tabanlarını başarılı bir şekilde harekete geçirirse İslami finans piyasasının önemli itici güçleri olabilir.
Orta Asya’da İslami fintek’in büyümesi için ilk adımlar
Almatı, Kazakistan merkezli bir hukuk firması olan GRATA International’da uzman olan Marina Kahiyani, nüfusun yaklaşık yüzde 70’inin Müslüman olduğu Kazakistan gibi büyük Müslüman nüfusa sahip Orta Asya ülkelerinin, Şeriat’a uygun olarak fintek ürünleri üretme potansiyeli en yüksek ülkeler arasındadır. Kazak firmaları, şeriata uygun olarak fintek ürünler geliştirmeye çalışıyor. Ancak, daha yeni başlıyorlar.
2019’da Kazakistan, endüstri inovasyonunu desteklemek için bir Fintek merkezi geliştirerek 2020-2025 Kapsamlı İslami Finansman Planını açıkladı. Merkez, başkent Nursultan’da (eski adıyla Astana) bulunan Astana Uluslararası Finans Merkezi (AIFC) tarafından koordine edilmektedir.
Astana Uluslararası Finans Merkezi (AIFC), Kazak finansal hizmet şirketlerinin büyümesini desteklemek için özel bir bölge olarak 2018 yılında kuruldu. Hukuk sistemi, Kazakistan yasalarından ziyade İngiliz hukuku ilkelerine dayanmaktadır. Bu önemli bir adımdır çünkü daha az kısıtlamaya sahiptir ve ticaret kurallarına daha geniş bir uluslararası uygulama sunar.
Fintek sektöründe, master plan, Kazakistan’ın finansal katılımının “nispeten düşük” olduğunu ve temel nedenlerden birinin, finansal hizmet sağlayıcılarının tüketim mallarından ziyade ticaret ve toptan satışa odaklanması olduğunu kabul ediyor.
2017 Dünya Bankası Programı ve Verilerine göre, Kazakistan’daki yetişkinlerin (15 yaş ve üzeri) yalnızca %59’u resmi bir finans kurumuna kayıtlıdır. Bunun nedenlerinden bazıları, fintek ve İslami finansman hakkında bilgi ve anlayış eksikliği, bütçe ve harcanabilir gelir eksikliği, finansal sisteme olan güven eksikliği ve paraya erişimdir.
Ancak Kahiyani, doğrudan Müslüman tüketicileri hedef alan Fintek ürünleriyle durgunluğun çözüleceğine dikkat çekiyor. Kahiyani, Fintek alanında daha fazla uluslararası ortak ve deneyime sahip olanların daha başarılı olduğunu söyledi.
İlk dijital İslami kart kısa süre önce Tayyab Islamic Fintek tarafından Kazakistan’da bir yatırımcı olarak Dubai FinTech Ventures aracılığıyla RBK Bank of Kazakistan ve Visa ile işbirliği içinde piyasaya sürüldü.
Tayyab mobil uygulamasını indirirken kullanıcılara verilen Tayyab kart tamamen İslam hukukuna uygundur. Müşterinin kart bakiyesinden faiz alınmaz ve kullanıcıların fiziksel karta ihtiyaç duymadan kullanmalarına olanak sağlar.
Tayyab, kullanıcıların Apple Pay ve Samsung Pay aracılığıyla temassız ve anında transfer ödemeleri yapmasına olanak tanır. Fiziksel vize kartları talep üzerine kullanıcılara verilebilir.
Kart ayrıca müşterilerin dört para biriminde (Kazakistan Tengesi, ABD Doları, Rus Rublesi ve Euro) para biriktirmesine ve dünya çapındaki herhangi bir ATM’den nakit almasına olanak tanır. Kumarhaneler ve gazinolar, alkol ve tütün mağazaları, barlar ve gece kulüpleri gibi Haram faaliyetler için kullanılmasını önlemek için bu tür işlemleri algılayan teknolojinin yerleşik sınırlamaları aracılığıyla yapılır.
İmkansızlıklara rağmen Afrika’da İslami fintek’in büyümesi için fırsatlar
Büyük Müslüman gençliğe sahip Afrika ülkeleri de Şeriat uyarınca fintek’i memnuniyetle karşılıyor. 2021 Küresel Fintech İslami Raporu, Sahra altı Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya (Fars Körfezi hariç) işaret ederek. Fintek sosyal finansın dokuz temel hizmetinde, yani sigorta, varlık yönetimi, mevduat ve borç verme, sermaye artırma, fonlar, ödemeler, sermaye piyasaları, dijital varlıklar ve alternatif finansmanda boşluklar var.
Rapor, bunun “büyüme için bol fırsatlar” olduğunu belirtiyor.
Temmuz 2021’de Nijerya, eTijar’ı piyasaya sürdü. Müslümanlara ve gayrimüslimlere İslami yatırım ve tasarruf hizmetleri sunan İslam hukukuna uygun bir fintek platformudur.
Bu platform, kullanıcıların eTijar tarafından taranan ve yasal olarak uyumlu olduğu onaylanan bir fon portföyü oluşturmasına olanak tanır. Bu platform, kullanıcıların fonlarından kar elde etmek yerine yönetim maliyetlerini alır.
Kaynak: Iqna
Henüz Yayınlanmış Bir Yorum Yok